tiistai 28. helmikuuta 2017

Ruokavalio

Listaan nyt ensin asiat joita en syö:
viljat, maitotuotteet, sokeri, tärkkelys (ainakin peruna ja bataatti ja yleensäkin juurekset), hiiva, palkokasvit (herneet, pavut, soijatuotteet, linssit), kurpitsa (poikkeuksena kesäkurpitsa, sitä syön paljonkin), naudan-ja sianliha (näistä ei omakohtaista kokemusta oireista, mutta olen kuullut niin monen saavan niistä oireita, että jätin ne varmuuden vuoksi lähes kokonaan), kaikki makeutus; hunaja ja makeutusaineet, hedelmät (sokeri) - myös sitrushedelmät, etikat (jossain sanottu, että valko-puna ja balsamiviinietikka kävisi, olen välttänyt kaikkia etikoita selkeyden vuoksi), chili- ja paprikat, munakoiso, tomaatti (kaikissa muodoissaan), siemenet, pähkinät (ainakin maapähkinä ja cashew, muista ei tarkkaa tietoa)
Täydennän listaa, jos jotain tulee vielä mieleen.
Eli, ruokavalio on aika rajoittava, eikä siitä kokemukseni mukaan voi pahemmin luistaa, vaikka tämä asia voi kyllä olla hyvin yksilöllistä. 
Välillä, varsinkin dieetin alussa, lipsuin joskus dieetistä. Söin esim omenan tai join siiderin. Kerran otin noin neljä juustoviipaletta. Joka kerralla on oireet tulleet muutaman tunnin sisään ja kestänyt päivän tai joskus kolmekin päästä takaisin siihen, missä olin ennen lipsumista.
Mutta jos reumani on vaikeampaa sorttia, saattaa se ehkä johtua siitäkin.

Juomista sen verran, että vichy jostain syystä tekee oireita (voisikohan liittyä jotenkin elimistön happo-emästasapainoon..?). Alkoholista olen pitäytynyt kokonaan uuden vuoden jälkeen. Vuoden vaihtuessa join lasillisen kuohuviiniä ja siiderin ja se sai oireet nousemaan melkein heti pintaan.
Mehuja en tietenkään juo sokerin takia. Makeuttamatonta tyrnimehua olen käyttänyt smoothieissa.


Mitä sitten saan syödä. Tässä joitakin esimerkkejä:
Liha (broileri, kalkkuna, riista, kala)
kaikkia muita vihanneksia kuin mitä kiellettyjen listalla on mainittu. Syön aika paljon kesäkurpitsaa, parsakaalia, purjoa, sipulia, lehtikaalia, kurkkua, fenkolia ym
kananmunat (keltuaisia vähemmän, jostain luin, että saattavat pahentaa oireita joillain)
kookoskermaa/-maitoa (siitä voi tehdä myös jogurttia, laitan reseptiosuuden vielä erikseen). Kookoskermaa käytän kastikkeisiin ja muna"maitoon", esim piirakoissa.
marjoja
manteleita, kookosjauhoa ja hiutaleita (leivon mantelileipää yhdessä munien ja leivinjauheen kanssa)
tonnikalaa,katkarapuja ja muita mereneläviä.

Tässä ei nyt ehkä kaikki tullut mieleen ja lisäideoita otan mielellään vastaan.


Lisäksi syön lisäravinteina mm (vähän vaihdellen) D- C ja B-vitamiinia, kalaöljyä, karnosiinia, fortodolia, magnesiumia, merilevätabletteja, sinkkiä ja seleeniä.

Smoothieihin sekoitan päivittäin glutamiinia, macajauhetta, kuivattua nokkosta ja karpaloa, inkivääriä, kurkumaa ja mustapippuria.

Luin mausteiden antioksidanttisesta vaikutuksesta ja olen lisännyt myös yrtti- ym mausteiden käyttöä. (en käytä chili- enkä paprikamausteita enkä maustesekoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattelin taas vähän kertoilla kuulumisia kun en ole aikoihin kirjoittanut. Tilanne on suht koht ennallaan. Kun en syö kiellettyjä ruokia,...