sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Ruokavalion hakemista 2016 loppuvuonna



Huomasin oireiden jonkin verran helpottavan gluteenittomalla ja lähes maidottomalla ruokavaliolla. Varsinkin nilkkojen ja polvien kivut väistyivät huomattavasti.
Tässä vaiheessa käytin kuitenkin vielä vähän maustamatonta jogurttia, luontaisesti gluteenittomia tuotteita (itse tehtyjä lähinnä) ja juustoakin.
Edelleen oli kuitenkin esim ranteet ja peukalon hangat kipeät. Käsien ravistelu ja kaikenlainen käsivoimien käyttö teki kipeää, kuten purkkien avaaminen, pukeminen ja kaikki mikä vaati sormivoimaa.
Ihmettelin tätä ja ajattelinkin, että olisi varmaan syytä luopua kaikesta viljan syönnistä. Tähän ajatukseen olin tullut varsinkin luettuani kirjat “vaaralliset viljat” ja “eroon vehnästä”. 
Tutustuin myös lääkäri Olli Sovijärven artikkeliin “autoimmuunisairaudet ja patofysiologiset mekanismit” ja kuuntelin ohjelmaa “helsinki paleo podcast”. Aloin pikkuhiljaa uskomaan, että viljaton ruokavalio olisi kokeilemisen arvoinen. Sovijärven artikkelin lopussa mainitsemat, suolen läpäisevyyttä ylläpitävät ruoka-aineet halusin poistaa ruokavaliostani ja tiukentaa ruokavalion niin hyväksi kuin vain osaisin ja näillä tiedoilla pystyisin.
Jos epäonnistuisin reuman häätämisessä, tietäisin ainakin yrittäneeni kaikkeni.
Myös studio 55 esitti mielenkiintoisen ohjelman autoimmuunisairauksien hoidosta jossa Olli Sovijärvi oli vieraana.
Erilaisilta keskustelupalstoilta ja reumaa sairastavien vertaisryhmistä on löytynyt paljon tietoa mahdollisista oireita aiheuttavista ruoka-aineista.

Jos ruokavalion rajoittuneisuus tuntuikin rankalta ja vaikealta toteuttaa, olivat kivut silti häiritsevämmät. En myöskään jaksanut uskoa, etttä kivut itsestään olisivat helpottumassa. Joten vaihtoehtona oli lääkkeet tai tämä hyvin rajoittunut ruokavalio.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattelin taas vähän kertoilla kuulumisia kun en ole aikoihin kirjoittanut. Tilanne on suht koht ennallaan. Kun en syö kiellettyjä ruokia,...